1) Isı yalıtımı nedir?
Binalarımız kışın soğur, makalen ise ısınır. Kışın hayat, organik gaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; makalen ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz. Isı izolasyonu kışı ısınmak makalen da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat bölgelerde hayat sürdürmek suretiyle konutların diş cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan tedbirler alabilmektir.
2) mantolama nasıl yapılır?
Isı izolasyonu evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan bütün duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım cami üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. mantolama konutların içersinden ya da dışından uygulanabilir. Isı izolasyonunun mühim bir öğeyi da tesisatların yalıtılmasıdır
3) Isı izolasyonunın maliyeti nedir?
Isı izolasyonunun binanın yapım adımındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2?si ile 5?i arasındadır. İnşaat adımında ısı izolasyonu yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, ufak radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı izolasyonu için gerçekleştireceğiniz harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 sene içersinde kendini geri öder.
4) Isı izolasyonu binanın nerelerine yapılır?
Isı izolasyonu – Binaların çatı ve duvarlarına – Toprak ilişkili alanlara – Katları ayıran döşemelere – Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına – Garaj, depo gibi ısıtılmayan duvarlara yapılır. Hem de özel kaplamalı yalıtım cami üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak şahıs pencerelerden meydana gelen isi kayıpları azaltılır, makalen binaya güneş sıcaklığı girişi sınırlanır.
Bir önceki yazımız olan İç Cephe Isı Yalıtımı Başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.